top of page

Aşezarea pieselor vestimentare în dulap


Da, toate visăm să avem un astfel de dressing.

Pentru că mai devreme am discutat pe blog despre ce alegem să păstrăm în dulap în cadrul unei ședințe de detox, și cum se face aceasta, am ales să vin în completare cu acest articol.

Când vine vorba despre garderobă, cuvântul pe care trebuie să îl ai permanent în minte pe parcursul acestui proces este aerisit. Şi o să fac des referire la el. De ce? Simplu: pentru că astfel hainele stau “liniştite” la locul lor şi tu le vei vizualiza şi alege mai ușor. Iar mintea ta va fi mai aerisită în timp ce faci aceste alegeri.


I like my money right here, where I can see it...

Hanging in my closet. Sarah Jessica Parker


Odată împlinită această condiţie, pot să spun că nu există un mod ideal de a depozita hainele, în afara de mici trucuri pe care o să ţi le prezint. Da, sunt 3 modalităţi de bază prin care putem aranja hainele în dulap, dar fiecare individ acţionează cum simte de cuviință să o facă:

A. pe culori – cel mai des întâlnită.

B. pe outfit-uri – „set and ready to go”, cel mai interesant și solicitant în momentul realizării, uneori limitativă.

C. pe categorii – foarte utilizată.

Eu le-am utilizat pe toate și pot să recunosc sincer că o combinatie între A şi C au rezultatele cele mai bune, fiind și cel mai des întâlnită. De ce nu merge mereu B? Pentru că te limitează la combinaţii, iar dacă tu ai o anumită stare de spirit în momentul când ai inspirație și realizezi ținutele, dar care nu te caracterizeată într-o „bună” dimineaţă, este posibil să nu îți fie pe plac nici un outfit. Şi nici nu vei avea hainele dispuse altfel încât să alegi rapid ceva. Rezultatul? Ajungi să spui “nu am cu ce să mă îmbrac!”. În schimb, este o strategie ideală atunci când împachetezi pentru vacanţe sau concedii, alcătuind o mini garderobă funcţională.

O să îţi prezint în continuare ponturi utile pentru că, în timp, hainele îşi schimbă forma, se „lasă”, sau se degradează, inclusiv datorită modului în care acestea sunt depozitate. Astfel că împreună vom încerca să păstram cât mai mult timp calitatea şi integritatea lor – păcat de banii investiţi.

Din acest motiv este important să ştii că, dacă dulapul tău nu respiră, nu este aerisit, nici tu nu vei respira uşurată, şi nu îţi vei putea construi un stil, te vei hotărî greu cu ce te vei îmbrăca a doua zi, sau seara, și nu îţi vei cunoaşte cu adevărat garderoba (!!!).

Alege umeraşe antiderapante de acelaşi model, pentru o imagine mai prietenoasă și comoditate în alegerea pieselor. Poţi alege culori diferite pentru categoriile tale de haine (albastru – cămăşi, roşu – topuri etc.).

Pe umerașe se așază cât de multe haine îţi permite dressing-ul, cu mici excepții.

Bluzele şi cămăşile se aliniază în ordinea lungimii mânecilor şi pe culori. Dacă nu au loc pe umeraşe sau dacă sunt fabricate din materiale a căror formă se modifică (foarte important !!) vor fi împăturite şi se va proceda la fel, doar că vor fi depuse în sertare sau rafturi, în partea de sus a dulapului, unde ajungi cu uşurinţă.

În ceea ce priveşte teancurile din haine de pe rafturi, este bine să ştii că hainele mai grele se depun sub cele mai uşoare, din motive lesne de înţeles.

Undeva sus de tot vor sta hainele din extrasezon, iar pe bara de sus costumele şi cămăşile.

Rochiile se împart în „de zi” şi „de seară”, şi se pun pe umeraşe separate, în ordinea lungimii, pe o bară de la nivelul ochilor tăi frumoşi.

Fustele şi pantalonii eleganţi se depozitează pe umeraşe speciale, pentru a nu se deforma, în partea de jos a dulapului, păstrându-se regula de lungime şi culori. Ţine minte că un pantalon cu dunga stricată nu poate fi purtat.

Până vom avea un dressing aşa cum visăm toate, jeanşii se împăturesc de la jumătate, aşa cum vedem la magazin, şi se aşează teanc, pe culori. Altfel, se folosesc umeraşele speciale.

T-shirturile se împăturesc precum cămăşile (aşa cum vedem în magazine) şi se aşează teanc, pe culori, fără a se amesteca cele cu mânecă lungă cu cele cu mânecă scurtă.


Foarte important!!

Nu împacheta sau depozita nimic în plastic – plasticul pătează în timp, chiar şi dacă este transparent. Astfel că, dacă ai luat ceva de la curătăţorie, îndepărtează punga de plastic şi așază haina pe un umeraş corespunzător, iar pe cel de la curătătorie poţi să îl înapoiezi data viitoare când vei lăsa ceva la curăţat.

Este indicat să foloseşti doar huse din materiale textile, eventual cele anti-molii sau anti UV (nu afli că există până nu o păţeşti), mai ales pentru costumele de stofă, catifea, lână sau rochii preţioase de mătase. Toate acestea se curăţă profesional la scurt timp după ce au fost purtate, deoarece petele neimportante se pot transforma în adevărate dezastre în timp şi nu vor mai putea fi îndepărtate.

Hainele de iarnă se așază pe umeraşe speciale, cu umeri laţi, în funcţie de lungime.

De asemenea, pielea nu se ambalează în plastic, pentru că aceasta se va usca şi crăpa dacă nu respiră. Răsfaţă piesele din piele naturală cu cremă sau lapte hidratant cel puţin odată pe an. Îţi vor mulţumi rezistând mai mult!

Şi să nu uităm de piesele foarte importante...de lenjerie!! Sutienele, slipii, şosetele, ar fi ideal să fie depozitate în sertare separate, pe categorii, stiluri şi culori. Dacă nu ai un astfel de spaţiu te îndemn să utilizezi sacoşe din materiale textile sau cutii în care să pătrundă aerul, prietenul nostru nelipsit.

Pantofii. În cazul în care nu ai un dressing special, se păstrează foarte bine în cutiile originale, pe care există şi poza cu modelul, sau într-o altă cutie pe care să lipeşti un autocolant cu poza conţinutului. Eu asa am reușit să îi stochez, în cutii încolonate într-un dulap, debara, sau aliniate sub pat, poza oferindu-mi vizibilitate a ceea ce se regăsește înăuntru.

Genţile sunt la fel de pretenţioase şi trebuie întreţinute foarte bine. Am ales să le ţin aliniate pe un raft, de la cele de seară până la cele de zi.

Hainele pe care consideri că nu le-ai purtat suficient încât să merite să fie date la spălat, vor fi aerisite pe un umeraş, agăţat eventual pe marginea dulapului sau pe un suport special, alăturat.


Pont: Odată ce garderoba ta e în ordine, refă un mini detox de cca. 2 ori pe an (primăvara și toamna).


Stay Stylish, db

Commentaires


Post: Blog2_Post

Bucharest, Romania

Subscribe Form

Thanks for submitting!

©2018 by Dana Barbu. Proudly created with Wix.com

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page