top of page

Compoziția dulapului - Ai nevoie de o strategie #1



Odată ce ești pregătită să îți renovezi garderoba prioritatea ta trebuie să fie acoperirea lacunelor din dulap, zonele pe care nu le atingi deloc sau suficient. Încă nu e momentul să ne ocupăm de ceea ce este în exces. Doar oprește-te din a face achiziții a ceea ce ai deja! Concentrează-te pe ceea ce lipsește. Această analiză o poți face aici.

Cum am mai spus, este necesar ca garderoba ta să fie mai mult decât o selecție de piese frumoase. Elementele ei trebuie să lucreze împreună și să îți permită să faci combinații în mod rapid, facil, liber, să creezi o varietate de ținute care să se potrivească stilului personal. Să îți ofere suficiente opțiuni pentru a acoperi întreg spectrul de la super casual la fancy.

Astăzi am ales să scriu despre Strategia Echilibru. Cumva tot ce știai se va zdruncina puțin, și ai să înțelegi la sfârșit de ce.

În strategia Echilibru este vorba despre a avea un mix echilibrat din următoarele 3 categorii de itemuri:


→ Piese cheie ale stilului tău, pe care să le poți purta în diferite moduri și ocazii;

→ Piese statement, care dau varietate și te ajută să te exprimi în mod diferit;

→ Piese basic, care creează echilibru, oferind neutralitate si suport celorlalte categorii.


Aceasta este tehnica mea preferată. Care sunt avantajele ei?

Orice piesă achiziționată va îndeplini cu siguranță cel puțin un rol precis în garderoba ta și se va încadra în imaginea de ansamblu specifică stilului tău.

Te ajută să menții ordinea și echilibrul garderobei pentru că previne achiziția inutilă a unor piese dintr-o singură categorie (sau te împiedică să îți iei același tricou în 6 culori).

Este o soluție pentru a te asigura că garderoba ta conține numeroase opțiuni de outfit-uri pentru orice stare de spirit sau ocazie, fiind bine echilibrată și acoperind întreg spectrul de ținute.

Exemplu: Ai nevoie de un outfit super fancy? Combină doar piese statement. Vrei să arăți casual, dar să fii elegantă? Poartă piese cheie cu pantofi basic. Vrei să porți un top statement cu tocurile preferate? Adaugă niște pantaloni basic și accesorii minimaliste.

Și, din nou, fac referire la ce există în prezent pe piață în materie de ponturi și reguli, piese care „nu trebuie să lipsească” și multe alte lucruri de marketing pe care societatea ți le propune exagerat pentru că din asta îşi câştigă existenţa…dar care nu îţi oferă avantaje pe termen lung.


Spre exemplu, pentru mine această jachetă ar fi cheie, aș purta-o aproape zilnic, dar pentru altcineva poate părea statement!

Ce înseamnă, de fapt, basic, statement sau cheie?

Răspuns important: înseamnă fix ceea ce vrei tu să însemne! Pentru că este vorba despre stilul tău, nu despre reguli impuse, piese must etc.

Contrar a ceea ce te-au învățat revistele de fashion, nu există o definiție a acestor concepte, nici a basic, nici a statement, totul depinde de stilul tău. Poate o persoană mai îndrăzneață are altă viziune a basic-ului. Ce trebuie să reții este că: basic este mai puțin casual decât cheie, iar cheie este mai puțin casual decât statement.

În funcție de această clasificare, sortează piesele din dulap, în minte. Eu am făcut-o în scris, pe parcursul a câteva zile, odată ce interacționam cu ele. Prefer să așez chestiile basic la suprafață și cele statement, sub, sau în spate, pentru că nu le folosesc la fel de des, iar astfel am o imagine mai bună a ceea ce am în dulap. De la basic la glam.

Hai să ne uităm în detaliu peste piesele esențiale pentru a putea identifica cele trei tipuri de categorii ale stilului tău personal.


Piesele cheie

Sunt caii de căruță – reflectă 100% stilul tău personal, sunt ultra-versatile și optime pentru stilul tău de viață. Reprezintă zona de mijloc între low si top looks. Ele au prioritate ca buget în momentul reevaluării garderobei, pentru că acestea vor avea impactul cel mai mare în a-ți exprima stilul. Achiziționează-le încă de la început și nu face rabat de la calitate, deoarece acestea, fiind utilizate cel mai frecvent, trebuie să țină cât mai mult.

Identifică-ți piesele cheie! Care sunt piesele tale de bază? Te sfătuiesc să identifici 5-10 de astfel de piese. Ele pot fi: jachete, paltoane, pantaloni, fuste, pantofi, genți, topuri versatile.


Piesele statement

Ele adaugă versatilitate stilului și garderobei și îți dau șansa să te exprimi diferit cu anumite ocazii. Poartă-le doar pe ele atunci când simți nevoia să fii fabuloasă, sau adaugă piese basic sau cheie când vrei să fii puțin informală (oomph – the quality of being exciting, energetic, or sexually attractive). Ele nu trebuie să fie la fel de versatile ca restul garderobei, dar este necesar să se potrivească măcar cu 3 ținute diferite.

Identifică 5 piese. Din moment ce nu le vei purta la fel de des, nu este important să cheltuiești mult la achiziționarea lor. Da, le vei purta și pe ele câțiva ani, dar mai bine păstrează banii pentru piesele cheie. Exemplu: pantofi îndrăzneți, bijuterii sau accesorii opulente, topuri, rochii, pantaloni, fuste în culori și cu detalii unice.


Piesele basic

Rolul lor este de a oferi suport celorlalte două categorii. Ele au ca principală trăsătură capacitatea de a neutraliza sau de a face îndrăzneață o ținută. De asemenea, în caz că ceva lipsește din celelalte categorii, acestea pot umple golurile garderobei. Piesele de bază trebuie să fie mai simple decât cele cheie, la nivel de croiuri, culori, detalii.

Exemple: tricouri, jeans, pantaloni, fuste, pantofi. Enumeră 5-10 astfel de piese. Ca buget, încearcă să faci achiziții calitative la prețuri joase. Zona de mass-market oferă suficiente resurse la tot felul de prețuri.


Și astfel rezultă o mini garderobă! Felicitări! Sunt sigură că deja te-ai gândit la multe dintre piese și combinații posibile, precum și funcțiile pe care le pot îndeplini.

Compară acum cu lista ta ideală și taie de pe ea tot ceea ce ai deja!

La final, te invit pe Grupul pentru dezvoltarea stilului personal - Facebook, iar pentru postările din social media utilizează hashtagul #danabarbu.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activă pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel ca și Grupul.


Stay Stylish, db

79 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page