top of page

Cum dezvolți o paletă cromatică pentru garderoba ta

Updated: Aug 26, 2019


Inspiră-te din imagini reale

Pe lângă siluetele și texturile pe care le alegi, culorile garderobei tale și modul în care le combini sunt una dintre cele mai importante caracteristici ale propriului stil personal. În aricolele anterioare am vorbit mult despre găsirea distribuirii corecte a diferitelor elemente care alcătuiesc garderoba ta, dar simt că această secțiune merită o mențiune specială. Ca și în cazul clădirii garderobei, aspectul dificil de selectare a paletei de culori corecte constă în găsirea unei modalități de combinare a formei cu funcția sau, cu alte cuvinte, utilizarea culorii pentru a forma o imagine globală coerentă care exprimă idealurile tale estetice. Astfel, hainele se potrivesc stilului tău de viață și sunt atât versatile, cât și practice.

Mai jos vei găsi un plan pentru dezvoltarea unei palete de culori pentru garderoba ta. Ca întotdeauna, nu ezita să-l modelezi după propriile preferințe și nevoi creative. Voi explica pașii prin crearea unei capsule de sezon, dar metoda generală va funcționa și pe o scară mai mică, de ex. pentru planificarea unei garderobe de călătorie. Dacă dorești, în general, să devii mai conștientă de preferințele și stilul tău, de culori, primii câțiva pași vă vor ajuta să definești o ierarhie a culorilor pe care să o poți folosi pentru a îți îmbunătăți garderoba actuală sau pentru a te ajuta să faci achiziții inteligente în viitor.


Formă

În cadrul oricărui concept vizual, culoarea este probabil cel mai important factor de luat în considerare, pur și simplu pentru că are capacitatea de a declanșa instantaneu o stare de spirit, o emoție, o asociere cu o cultură sau o anumită eră. Într-una din cărțile mele preferate de modă "The Fashion File", designerul de costume Mad Men, Janie Bryant, scrie despre procesul ei de gândire pentru a oferi fiecărui personaj o paletă de culori foarte distinctă pentru a-și consolida personalitatea, istoria și aspirațiile. Un bun exemplu sunt cele trei doamne: Joan, Peggy și Betty. Joan aproape poartă exclusiv bijuterii, nuanțe adânci saturate de albastru, purpuriu și verde pădure, pentru a evidenția personalitatea ei îndrăzneață și capricioasă. Culoarea preferată a lui Peggy este o nuanță de muștar pentru a-și arăta inocența și frustrarea, în timp ce dulapul lui Betty conține o mulțime de nuanțe pastelate pentru a reprezenta visul clasic al anilor '60 suburban.

Deși multe asocieri cu culori specifice sunt universale într-o oarecare măsură, cultura și experiențele tale îți vor contura propriile idealuri estetice, care printr-o serie întreagă de elemente diferite includ și o preferință pentru o anumită paletă de culori. Metoda mea preferată pentru a îți dezvălui această preferință, stilul tău de culoare unic, este colectarea a tot ce te inspiră și editarea acelei colecții prin înlăturarea elementelor care nu exprimă mare lucru și adăugarea a tot ceea ce îți place, până când ansamblul devine perfect.

La început, stilul tău ar putea fi în continuare relativ nedefinit, dar pe măsură ce îți antrenezi ochiul, preferințele tale estetice vor deveni din ce în ce mai evidente, creând o temă coerentă. Dacă te uiți atentă, poți observa această evoluție pe mai multe panouri de Pinterest, unde primele imagini adăugate sunt deseori destul de împrăștiați, dar în cele din urmă converg și urmează un singur stil. Uneori, dezvăluirea stilului tău cromatic este mai mult despre reducerea preferințelor către o anumită zonă. Mulți oameni au deja o preferință pentru culorile care au rămas relativ stabile încă din copilărie, dar ar fi putut ajusta acea preferință în funcție de tendințele actuale sau ar fi adăugat alte culori aleatorii pe care le-au găsit în magazine. În acest caz, cheia este definirea conștientă a acestor preferințe și extragerea nuanțelor importante, care atrag atenția doar asupra esenței stilului tău cromatic.

Acesta este probabil cel mai important, în sensul că va influența nu doar opțiunile de garderobă, ci și multe alte zone de stil de viață, cum ar fi spațiul de locuit. Cu toate acestea, preferințele tale specifice pot varia ușor pentru diferite contexte, de exemplu între anotimpuri. Pentru exercițiul următor este important să alegi mai întâi contextul exact pe care dorești să-l creezi pentru o paletă de culori, indiferent dacă acesta este stilul tău personal general sau o garderoba capsulă pentru vară.


Exercițiu

După ce ai ales contextul, începe să strângi imagini multe cu culori care te inspiră. Treci prin toate panourile tale de Pinterest și imaginile salvate în telefon ca inspirație și organizează totul într-un singur loc, digital sau fizic. Chiar dacă dezvoltați o schemă de culori pentru garderoba ta, nu trebuie să îți limitezi căutarea. Concentrează-te exclusiv pe culorile unei imagini și fie că sunt peisaje, obiecte, lucruri abstracte, animale sau alimente. Odată ce ai un set de imagini, inspectează-l de la distanță, caută teme și alege nuanțele principale.

Puteți face acest lucru prin simpla alegere a propriilor descrieri de culori sau utilizând o selecție de culori pentru a obține nuanțele exacte. Fii la fel de specifică sau generală în descrierile de culoare dorite (gri, gri deschis, argint, cărbune ...) și include variații de culori similare dacă acestea sunt o temă dominantă în colecția ta. Am creat un Moodboard în partea de sus a acestui articol ca un exemplu pentru culorile care mă inspiră în ceea ce privește dulapul meu de vară și am ales cele nouă nuanțe de mai jos.


Bineînțeles, orice set de imagini, inclusiv exemplul meu, va consta într-un număr foarte mare de nuanțe individuale, deci cheia aici este cu adevărat să te concentrezi pe "imaginea de ansamblu" și să alegi cele mai dominante 6-10 culori.


Funcţie

Dacă ai urmat exercițiul de mai sus, vei avea acum cu o paletă de culori nestructurată, ghidată doar de preferințele tale vizuale. Al doilea pas este de a organiza acele culori într-o schemă de culori coerentă, care este atât practică cât și versatilă și poate fi aplicată în garderoba curentă. Există o mulțime de moduri diferite de a structura o paletă de culori, dar metoda mea preferată implică crearea unui element de genul unei ierarhii prin separarea culorilor într-una din cele trei grupuri: culori principale, neutre și culori de accent. Un articol pe scurt despre această strategie AICI.

Pentru a vă construi propria ierarhie, revino la lista de culori de mai devreme și gândește-te cât de versatilă este fiecare culoare și cât de mare este rolul pe care dorești să îl joace în garderoba ta. Apoi, oferă-i unul dintre următoarele grupuri (funcții):


Culori dominante: 3 - 4

Ele sunt ingredientele cheie ale paletei de culori. Privește culorile dominante ale Moodboardului tău și alege trei - patru nuanțe care simți că reprezintă cel mai bine stilul tău și pe care le porți foarte des. Eu am ales un albastru moale, un albastru deschis și un gri ca și culori principale pentru acest exemplu, pentru că pentru mine acestea transmit cel mai bine atmosfera generală, rece și luminoasă a Moodboardului. Culorile principale ale exemplului meu sunt relativ silențioase, dar ar putea fi la fel de ușor și galben strălucitor, roz și turcoaz sau roșu, teal și albastru marin. Dacă aș fi dezvoltat o paletă de culori bazată pe spirit, culorile mele principale ar fi, probabil, piersică, roz pudrat cald și roșu aprins.


Neutre: 1 - 3

Nuanțele neutre din paleta ta de culori ar trebui să ofere suport și echilbru culorilor dominante. Opțiunile evidente pentru neutre sunt alb, negru, gri, bleumarin și nisip, dar poți alege și un albastru deschis, atâta timp cât se potrivește cu toate celelalte culori din paleta ta. În exemplu, am ales albul și griul închis din imaginea de sus-mijloc. În timpul căutării inițiale a imaginilor, uneori poate fi destul de ușor să te duci și să te concentrezi doar pe culorile "reale", așa că dacă Moodboardul tău nu include nici un fel de neutre, gândește-te la câteva nuanțe posibile și testează-le prin adăugarea unei imagini din acele culori la mixul tău.


Accent culori: 2 - 5

Orice culoare pe care ai ales-o mai sus, dar de care nu ești sigură că va juca un rol important, sau care nu se potrivește grupului de culori neutre, se poate încadra cu succes în această categorie a culorilor accent.

Ele sunt purtate în primul rând combinate cu cele neutre, sau în doze mici, cu culorile dominante. În exemplul meu, culorile accent sunt mult mai colorate decât celelalte nuanțe. Cu toate acestea negrul sau albul ar putea fi, oricând, o culoare de accent – ex: pentru a combina fi combinat cu o culoare mai strălucitoare.

Paleta de culori în formă finală

Cum să folosești paleta de culori

Dacă ai vrut doar să îți perfecționezi stilul general cromatic, poți să te oprești aici și să utilizezi cu drag paleta ta de culori ca un ghid general pentru reorganizarea garderobei. Cu toate acestea, dacă ți-ai propus să dezvoltați o paletă de culori pentru o garderobă capsulă, ca în exemplul meu, ierarhia stabilită de tine intră în joc după ce ai ales deja Rețetarul de Ținute și Proporțiile și ai creat un cadru cu număr brut de elemente. Odată ce ai proiectat o structură de categorii de articole (cum ar fi cea de mai jos), poți începe să o completezi cu paleta ta de culori.

• Fuste - 5

• pantaloni scurți - 5

• Cămași - 6

• Topuri - 8

• Rochii - 3

• Încălțăminte - 5


Pentru a începe, verifică dulapul actual și alege fiecare articol care se potrivește unei culori din paleta ta. Apoi, examinează fiecare categorie individuală (de exemplu, rochii, sacouri etc.) și vezi ce element ai deja și, dacă lipsește, alege o culoare pentru el.

Acordă atenție importanței pe care o acorzi culorilor dominante, neutrelor și accentelor și joacă-te cu distribuția lor până când găsești o imagine care să reflecte bine paleta ta de culori. Pentru o versatilitate maximă, atribuie fiecărei categorii de elemente cel puțin o culoare neutră (două, dacă este posibil). Culorile accent ar trebui să reprezinte aproximativ 25% din articolele de garderoba capsulă (nu numărăm accesorii) și este, în general, o idee bună să le rezervăm pentru categorii cu numeroase articole (de exemplu tricouri). Odată ce ai distribuit culorile neutre și accent, completează restul cu culorile principale.

Exemplu: am folosit ierarhia de culoare pe care am creat-o în pașii anteriori pentru a completa o posibilă structură a unui garderobe de vară. Fiecare categorie include două elemente neutre (alb și gri închis), cu excepția rochiilor, deoarece acestea pot fi purtate singure și astfel trebuie să fie mai puțin amestecate. Am rezervat culori de accent pentru categoriile mai mari (tricou și pantaloni sau fuste) și asigurat în rest o distribuție uniformă a culorilor dominante.


La final, te invit pe Grupul pentru dezvoltarea stilului personal - Facebook, iar pentru postările din social media utilizează hashtagul #danabarbu.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activă pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel ca și Grupul.


Stay Stylish, db

71 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page